Menu Sluiten

Wat is Faalangst? Het woord zegt het eigenlijk al.
Je bent bang dat bepaalde zaken niet zo lopen als jij het eigenlijk wenst.
Wat zullen andere mensen wel niet van je denken? Haal ik het allemaal wel?
Veel mensen doen hier vaak lacherig om en vinden het maar vreemd dat je last van faalangst hebt, terwijl jij weet dat je bij een faalangst volledig kunt blokkeren. Het kan zelfs zo erg zijn dat je gewoon een black-out krijgt.
Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen! Op zich is ieder mens bang om te falen, dat is helemaal niet zo erg. Het kan zelfs een motiverende factor zijn.
Maar sommige mensen, jong en oud, zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf helemaal blokkeren in plaats van motiveren. Er komt op het moment dat je je moet bewijzen geen goed resultaat terwijl er natuurlijk veel meer in zit.

Twee soorten angst

  • Angst voor een bepaalde situatie, faalangst…. (eerste keer met een auto rijden, examen, T.T.T., controle, verandering van instructeur)
  • Angst voor een bepaald iets of een bepaald onderwerp (treed vaker per dag op) zoals bijvoorbeeld de snelweg, de drukte van het verkeer, onwetendheid, tegemoet komende vrachtauto’s, water langs de weg, snelheid, niet kunnen aanpassen, hinderen etc. etc.
    In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt. Deze angsten en de oplossingen hiervoor worden behandeld op de andere pagina “Angst om te gaan rijden”. 

.
Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst voor een bepaalde situatie.
Je bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl je in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst.
Als je last hebt van faalangst voor het rijexamen is de kans redelijk groot dat je zakt voor het examen terwijl je in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de leerlingen die in het reguliere onderwijs zakt voor het afsluitende examen lijdt aan faalangst. Dat zou voor het rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 10.000 kandidaten zakken, vanwege hun ongezonde angst voor het rijexamen. De overheid vindt dat teveel en heeft het CBR gevraagd hiervoor een speciaal rijexamen te ontwikkelen, het faalangst examen.
Heb je een vermoeden dat je last kunt krijgen van faalangst? Doe dan deze “Faalangst test ” (klikken).
Wil je wat reacties lezen van leerlingen die last hebben gehad van Faal(Angst) Klik dan “Hier”

Wel even een waarschuwing:
Er zijn rijscholen die je al heel snel in het hokje faalangst willen plaatsen.
Binnen de kortste tijd heb je dan een sticker op je voorhoofd met de mededeling “faalangst”
De volgende mededeling is dan dat je veel rijlessen nodig hebt en dat is natuurlijk prettig voor die rijschool
Laat je niet bij voorbaat in dit kostbare hokje plaatsen want hier is toch echt wel specialisme gevraagd.