Menu Sluiten

Een faalangst examen is een speciaal examen bedoeld voor die personen die erg veel last ondervinden van faalangst.
Dit examen duurt in totaal maximaal 80minuten, waarvan je ongeveer 35 minuten aan het rijden bent.

 

Hoe gaat het bij een faalangst examen van het CBR

Hoe een dergelijk examen gaat kun je heel mooi zien door op deze pagina op het plaatje van het CBR te klikken.
Een kort filmpje waarin je kunt zien hoe en faalangstexamen in zijn werk gaat.

Mocht je toch nog vragen hebben of twijfelen of dit voor jou een goede keuze is, neem dan even contact met ons op!

Samenvattend:

De examinator, die heeft geleerd met faalangst om te gaan, heet je welkom en controleert uiteraard eerst of alle gegevens en papieren wel kloppen.  Vervolgens moet je een handtekening zetten dat je akkoord gaat met de regels en reglementen van het CBR en bevestigen dat jouw gezondheidsverklaring nog steeds correct is.

De examinator vertelt je vervolgens hoe het examen eruit gaat zien en wat er van je verwacht wordt. Omdat er

meer tijd is dan een tijdens een normaal examen, is hier ruim de tijd voor.  Zo kun je aan het examen beginnen als
het gevoel goed is en je er klaar voor bent.  Vervolgens ga je naar buiten en wordt er een ogentest gedaan.  Dit houdt in dat je op een afstand van ongeveer 30meter een kenteken van een auto op moet kunnen lezen.  De examinator stelt eventueel nog wat vragen over de auto, dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de banden, de motor of knoppen in de auto.

Tijdens deze rit kan de examinator je verschillende opdrachten geven om zo te kijken of je wel zelfstandig kunt rijden.

Deze opdrachten kunnen zijn:

  1. Rijden met navigatie.
  2. Cluster opdracht.  ( de examinator vertelt je vooraf welke richting je op moet. (Bijv. Linksaf, eerste weer links en dan derde rechts)
  3. Naar een doel rijden, bijvoorbeeld het station, je huis, een benzinestation etc.
    1

Breekt het zweet je uit en krijg je tijdens de rit last van veel spanningen, kan je dit aangeven bij de examinator.
Je mag de auto dan eventueel langs de kant zetten en het examen even onderbreken.  Het is niet zo dat dit als iets negatiefs wordt gezien!  Als je weer wat rustiger bent en weer klaar bent om te gaan, gaat het examen weer verder.

Uiteindelijk kom je weer terug bij het CBR en neemt de examinator je weer mee naar zijn tafel waar je de uitslag krijgt.  Daarnaast geeft de examinator altijd aan waarom de uitslag goed, of niet goed is.

Sommige mensen denken dat het faalangstexamen makkelijker is.  Dat is het niet!  De rijvaardigheid moet bij iedereen hetzelfde zijn, het is dus niet zo dat je minder goed hoeft te rijden bij een faalangstexamen!  Een faalangstexamen is bedoeld om de omstandigheden zo goed mogelijk te maken, zodat je ook mét faalangst een mooie rit neer kan zetten.  Het kan natuurlijk zijn dat je ervoor kiest om tijdens het examen geen onderbreking nodig hebt, daardoor kan het zijn dat de uiteindelijke tijd waarmee je met het examen bezig bent, een stuk korter is.

Opmerking:
Heb je geen Tussen Tijdse Toets gedaan zul je tijdens dit examen ook twee bijzondere verrichtingen moeten laten zien.(keren, parkeren of de stopopdracht) Heb je wel de tussentijdse toets gedaan en ben je voor de bijzondere verrichtingen geslaagd?  Dan heb je in het eerste examen na de T.T.T. vrijstelling verdiend en hoef je geen bijzondere verrichtingen meer te doen.