Menu Sluiten

.
Wij zijn deze ex leerlingen erg dankbaar dat zij zo openlijk een brief aan ons schrijven en wij dit openbaar mogen maken voor andere lezers.
De reden dat zij dit hebben gedaan was dat zij meer bekendheid willen geven aan het probleem dat buitenstaanders vaak negatief reageren over je angst.
Niemand begrijpt je en het wordt vaak door kennissen, vrienden en familie als niet normaal ervaren.
Goed dat deze leerlingen hebben doorgezet en met uiteindelijk een fantastisch resultaat!
Daar kunnen jullie echt trots op zijn.
Met dank aan onze oud leerlingen!
Rijschool Salland.

Enkele reacties van Leerlingen, die dankzij de vakkundige hulp van rijschool Salland hun angst hebben overwonnen.

Romy schreef:

Al 10 jaar had ik mijn rijbewijs, maar na het behalen hiervan ben ik nooit meer in de auto gestapt. Ik merkte dat het best ingewikkeld was continue van het OV afhankelijk te zijn of alles op de fiets te moeten doen. Na het lezen van een aantal goeie reviews heb ik besloten rijschool Salland te benaderen voor rijlessen. Ik ben heel erg blij dat ik dit heb gedaan! John heeft eerst de tijd genomen om te luisteren naar mijn verhaal en waarom ik geen auto meer durfde te rijden, dit heb ik als heel prettig ervaren. Bij het autorijden heeft John telkens alles zo goed en duidelijk uitgelegd dat ik veel beter begreep hoe iets moest en waarom je dit op die manier zou doen. Fouten maken was niet erg en hij bleef altijd rustig. In de paar lessen die ik gehad heb, heb ik echt meer zelfvertrouwen gekregen en durf nu gewoon in de auto te stappen (ook zonder dat er een bijrijder bij is). Dit geeft echt een gevoel van vrijheid. Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb. John, heel erg bedankt!

Claar schreef:

Door de jaren heen had ik een enorme rijangst ontwikkeld en reed geen auto meer. Bang voor alles, bang voor t vele verkeer, voor de snelweg, voor bochten die niet scherp zijn, voor auto’s die achter me rijden enzovoorts enzovoorts. John, eigenaar van Rijschool Salland heeft me stapje voor stapje meer zelfvertrouwen gegeven en me geleerd dat ik de veiligheid op de weg zelf creëer. Daardoor vermindert de angst. Ook leerde ik hoe belangrijk het juiste kijkgedrag is. Goed overzicht geeft een veilig gevoel. John’s persoonlijke aanpak is prettig, kundig en betrokken. 

Jose schreef:

Al 20 jaar heb ik mijn rijbewijs. Rijden gaat best ok, maar dan wel om en rond Deventer.
En dan alleen binnendoor-weggetjes. Want de snelweg…. oh nee! Als ik er alleen al in de buurt kwam,
dan voelde ik de angst al opkomen. Bij het instellen van de Tom-Tom de optie ‘vermijd snelwegen’ ingeschakeld.
Al met al best lastig! Tot ik een half jaar geleden besloot dat ik van deze angst af wilde.

Ik heb wat gezocht op internet en kwam op de site van Rijschool Salland. In de ervaringen las ik dat ik voor mijn ‘probleem’ John zou moeten hebben. Na wat twijfel toch de stoute schoenen aangetrokken.
In de eerste les zei John direct: ‘We gaan vandaag niet de snelweg op’. Ik ontspande, want de snelweg daar zag ik toch wel heel erg tegen op.
Langzaamaan bouwden we het op en gingen we kleine stukjes op de snelweg. John kwam erachter wat mijn angst is, omdat ik het zelf eigenlijk niet precies wist.
Nu ik weet dat ik op de snelweg op de vluchtstrook kan stoppen als dit nodig is, geeft mij dit zo’n rustig gevoel.
Eerder raakte ik in paniek, omdat ik het idee had niet van de snelweg af te kunnen op het moment dat ik het wilde. Ja, bij de volgende afslag, maar die vind ik toch wel een heel eind weg. We hebben ook meerdere keren
getest en de auto heel even op de vluchtstrook gezet. Het idee dat dit mag/kan (ik heb het nooit geweten!), zorgt
ervoor dat ik rustiger ben. Morgen is mijn laatste les. Ik ga niet zeggen dat ik helemaal van mijn angst af ben, de snelweg is nog steeds niet mijn beste vriend, maar langzamerhand worden we steeds betere vriendjes. Ik blijf gewoon oefenen!
Dank je wel John, fijn dat er mensen zijn zoals jij, met zoveel geduld en begrip.

Rianne schreef:

bij deze wil ik John graag bedanken voor de fijne rijlessen die ik bij jou heb genomen.
Na ruim 4 jaar helemaal niet meer gereden te hebben, was de drempel voor mij erg hoog om jullie te bellen.
Ik schaamde me behoorlijk, dat ik weer rijlessen moest nemen terwijl ik al jarenlang mijn rijbewijs heb.
De manier waarop jullie hier mee om zijn gegaan vind ik echt bijzonder prettig en die schaamte was al snel weg. Ik voelde me meteen goed bij jullie rijschool.
Ik vond het doodeng om na al die tijd weer te gaan rijden, maar moest wel omdat ik het voor mijn baan nodig heb.
In korte tijd heb jij het voor elkaar gekregen dat ik niet meer compleet gestrest achter het stuur zit.
Doordat jij altijd rustig bleef, leerzame inzichten verstrekte, mij zelf na liet denken over de fouten die ik maakte en het ook duidelijk vertelde als het goed ging, kreeg ik een stuk meer zelfvertrouwen.
In die paar lessen die ik van jou heb gehad, heb ik meer geleerd dan in al die lessen bij de rijschool waar ik mijn rijbewijs heb gehaald. En dat vind ik erg veelzeggend.

Inmiddels rij ik dagelijks op en neer naar mijn werk, rij ik op de snelweg en in onbekende steden.
Ik vind het nog steeds wel spannend, maar doodeng? Dat absoluut niet meer... Dankzij jou heb ik genoeg vaardigheden ontwikkelt en vertrouwen in mezelf om zonder angst in de auto te stappen.
En daar ben ik je echt dankbaar voor.
Dus mocht ik ooit mijn motorrijbewijs willen halen, dan klop ik zeker weer bij jullie aan!

Groeten, Rianne

José schreef:

Hallo,

Meer dan tien jaar geleden leste ik vol goede moed bij een ander rijschool in Apeldoorn.
Ik vond het autorijden leuk, haalde de theorie in één keer, maar zakte voor de praktijk.
Er ging veel tijd overheen voordat ik weer opnieuw examen mocht doen, en ik leste twee uur per keer, dus het kostte me ook behoorlijk wat.
Ik zakte weer, deed weer opnieuw theorie en zakte weer. Ik was inmiddels erg onzeker geworden.
Mijn toenmalige rij- instructeur deed er niets mee (achteraf gezien leek hij niet gemotiveerd), van mijn motivatie was niets meer over evenals van mijn budget en ik ben gestopt.
“Niet mijn ding, misschien in een andere tijd”. Ik geloofde er niet meer in.(De rijschool bestaat niet meer, misschien zeg dat iets over het ongemotiveerde personeel van toen).
Vorig jaar de stoute schoenen weer aan getrokken. Inmiddels verhuist naar Deventer, dus op zoek naar een rijschool in Deventer die “goed voelde”.
Met een berg opgebouwde faalangst van de eerdere ervaring in mijn rugzak viel mijn oog meteen op de site van Rijschool Salland.
De persoonlijke sfeer en zoals de kennis over faalangst gepresenteerd staat maakte het voor mij duidelijk; deze rijschool weet waarover het gaat.
Gebeld met de eigenaar, en in het gesprek begreep ik dat ik met iemand van doen had die passie voor het vak heeft en niets liever wilt dat JIJ slaagt.
En daar ging ik, zoveel jaar ouder na de laatste rijles, en dus langzamer lerend, minder flexibel en nog net zo eigenwijs, de weg op. En dat viel natuurlijk ontzettend tegen.
Want ik kon rijden, maar moest de opgebouwde ervaring helemaal loslaten om van nul af aan opnieuw te beginnen.
Om het nieuwe rijden te leren en om de nieuwe ervaring positief neer te kunnen zetten, dan is de kans van slagen het grootst.
Geen bloed, maar wel zweet en tranen kwamen er aan te pas, het was niet altijd makkelijk! Maar John weet daar goed mee om te gaan.
Eerlijk, duidelijk, en recht door zee. Hij houdt het doel voor ogen, houdt je op de goede weg (letterlijk en figuurlijk dus), en laat zich niet gek maken door jouw angstperikelen.
Hij doorziet jouw proces, heeft door werkervaring en mensenkennis zicht op waar je staat en wat je nodig hebt om te slagen, waarbij humor een belangrijke relativerende factor is.
De website van Rijschool Salland laat zien hoe Rijschool Salland is, geen poespas, gewoon zoals het is. Je komt niet voor verassingen te staan.

groetjes en heel erg bedankt Jose

Sjoerdje schreef:

Hallo,

Ik ben na lang twijfelen begonnen met rijlessen bij rijschool salland.
Vroeger (11 jaar geleden) heb ik wel rijles gehad en ook heel veel lessen maar ik had er nooit plezier in.
Er werd mij nooit precies geleerd wat ik moest doen, ik werd achter het stuur gezet en ga maar.
Er werd wel gezegd wat ik fout deed maar daarna moest ik zelf uitzoeken hoe ik het dan wel moest doen.
Ik was toen nog jong en verlegen dus durfde niks te zeggen. Ik dacht iedereen leert het zo dus waarom kan ik het dan niet?
Door deze gang van zaken werd er een angst in mij gekweekt. Ik had angst voor de auto en angst voor de rijinstructeur.
Die rijschoolhouder verdiende veel geld aan mij en ik leerde niks.
Hij werd zelfs boos als ik iets verkeerd deed. Tot slot was mijn theoriecertificaat verlopen en heb ik de rijlessen opgegeven.
Mijn vertrouwen in mijn eigen rijkunsten en in rijschoolhouders was dus gedaald tot het dieptepunt. Daarom begon ik met gemengde gevoelens bij John te lessen.
Hij was 1 van de weinige rijschoolhouders die interesse had om mij rijden te leren want de meeste rijscholen die ik heb gebeld hadden, nadat ze mijn verhaal hoorden, geen plaats of hebben nooit terug gebeld.
John heeft mij, met zijn rustige en stap voor stap rijlessen het plezier in het rijden weer terug gegeven. Hij legt alles goed uit en geeft je vertrouwen dat jij de baas over de auto bent en niet andersom.
Ik vind vooral de persoonlijke benadering van Rijschool Salland erg fijn.
Men wil echt graag dat je je rijbewijs haalt en het maakt hun niks uit of ze meer of minder geld aan je verdienen, of dat het hun slagingspercentage misschien naar beneden zal halen.
Hij heeft oog voor de mens die hij lesgeeft en daarvoor mijn grote waardering.
Dat roze pasje is er gekomen en dat is mede te danken aan John, die mij het vertrouwen in mezelf en de auto weer terug heeft gegeven.

Liefs Sjoerdje

Eva schreef:

Hoi John,

Het gaat goed met me. Rij elke dag trouw naar mijn werk..nog wel met een wat bonzend hart..maar dat “bonzen’ is al wel een stuk rustiger geworden.
Ik moet dit gewoon doorzetten en zie er natuurlijk de voordelen wel van.. ik wil je in ieder geval schrijven om je te bedanken, want ik ben je eeuwig dankbaar!!!
Lang geleden heb ik mijn rijbewijs gehaald. Ik was vanaf het begin al niet zo’n held in de auto en na een jaartje heel af en toe rijden ben ik er volledig mee gestopt. 6 jaar lang heb ik het niet meer opgepakt.
Ik had me er eigenlijk bij neergelegd dat het autorijden nou eenmaal niet aan mij besteed was, zag het ook helemaal niet zitten om het weer te gaan doen.
Ik was gewoon bang..maar waarvoor bang? Tja..dat kon ik ook niet echt verwoorden…Ik had nooit een nare ervaring gehad met autorijden, maar vond het gewoon altijd eng.
Bang voor de auto’s om me heen, bang dat mijn auto af zou slaan, bang om in een berm te rijden en ga zo maar door.
wat jaartjes ouder begon ik er toch steeds vaker weer aan te denken, Ik ging elke dag met het openbaar vervoer naar mijn werk in Zwolle en was daardoor vaak lang onderweg.
Op internet heb ik via Google gezocht naar een rijschool die ook gespecialiseerd was in “angstige mensen”. Zo kwam ik op de site van Rijschool Salland.
Daar las ik allemaal positieve reacties van leerlingen die les hadden of hadden gehad van Rijschool Salland.
Ik heb John een mail gestuurd met mijn verhaal en gevraagt of hij ook mensen die dus al een rijbewijs hadden les gaf.
Al heel snel kreeg ik een reactie en ik besloot telefonisch contact op te nemen met John. Al in ons eerste telefoongesprek voelde ik me erg begrepen en serieus genomen door John.
Ik besloot weer een paar lessen te nemen!!!

De eerste keer dat John me kwam ophalen gierden de zenuwen door mijn lijf..wil ik dit wel? ..kan ik dit wel? John kwam eerst even binnen voor een kennismakingsgeprek en daarna gingen we een stukje rijden.
Ik vond het erg spannend, maar het gaf natuurlijk ook een kick om naar zo’n lange tijd dit toch weer te doen. Vanaf dat moment hebben we elke week anderhalf uur gereden.
John heeft mij absoluut over de streep getrokken. Ik heb hem ervaren als een rustige en doelbewuste man. Op mij liet hij een kalmerende indruk achter waar ik me erg vertrouwd bij voelde.
Na een stuk of 8 lessen ben ik gestopt. Ik rij nu tegenwoordig zelf naar mijn werk in Zwolle. Ik vind het nog steeds best wel spannend hoor, maar zet dit wel door!
De angst wordt steeds kleiner en ik ben zo blij dat ik deze sprong heb gewaagd. Ik heb dit erg te danken aan Rijschool Salland, bij deze …..echt super bedankt dat jullie mij over m’n grootste angst hebben heen geholpen!!
Heel veel succes met je rijschool,

Eva

Suzan schreef:

Voor mensen die op zoek zijn naar een goede rijschool….dit is em!!!!!!

Na tien jaar een nieuwe poging gedaan om het rijbewijs te halen…dat was wel even pittig. Maar bij rijschool Salland zat ik goed, dat wist ik meteen. En dan nu, ben ik geslaagt!
Zeer goede begeleiding voor faalangsthazen als ik, met passie voor het vak en de oprechte wil om je te laten slagen.
Eerlijk, recht door zee, goed zicht op je persoonlijke proces, met een flinke dosis mensenkennis en humor. Bedankt John, ik zal je wel een beetje missen hoor, je bent een topper!

grtjesxx Suzan

Gis schreef:

Rond maart 2012 begon ik met angst aan mijn eerste rijles bij een andere school.
Bijna twee en een half jaar later was ik nog steeds niet klaar voor het praktijkexamen volgens mijn instructeur.
Ik was bang om mensen dood te rijden, bang om zelf te pletter gereden te worden door andere auto’s.
Kruisingen, treinoverwegen en rotondes waren mijn dood. Een smalle weg met aan beide kanten fietsers plus een auto als tegenligger?
Nou, in mijn hoofd had ik de fietser aan mijn kant doodgereden en tegelijkertijd gebotst tegen de tegenligger, waardoor de fietser van de andere kant ook dood is gereden…..
Ik zag overal DE DOOD op de weg!

Ik moest wel een geestesziekte hebben. Hoog opgeleid, maar niet in staat om af te rijden. Was ik nou zo dom? Mijn theorie-examen had ik wel bijna cum laude gehaald.
Ik wilde stoppen met rijles. Maar ja….nog één keer proberen, maar dan bij een andere rijschool, besloot ik.

Afgelopen augustus vond ik jullie website, omdat ik naar een rijschool zocht die mensen afhielp van faalangst en zo.
Ik belde met de Salland rijschool. Ik had een zelfvertrouwen van -100 en was de wanhoop nabij.
Of ze alsjeblieft instructeurs hadden die wel konden omgaan met hele gekke, rare, ernstig bange mensen zoals ik.
Ik zei er meteen bij dat ik al twee en een half jaar ergens anders aan het lessen ben. Weten die mensen meteen dat ik wellicht een verloren zaak ben.

Ja, zeiden ze, we zijn gespecialiseerd in faalangst en onzekere mensen. John is wel een goeie voor jou.
Ik dacht: wacht maar, die loopt al na één les gillend weg.

Nou, John, ze hadden mij bij de rijschool Salland mogen zeggen dat je stiekem een engel bent in menselijke gedaante.

In ongeveer twee en een halve maand tijd heb je mijn zelfvertrouwen opgekrikt en heb je mij van heel wat angsten afgeholpen.
Je verdiepte je in mijn angsten en je keek in mijn hoofd. Je doorgrondde me en wat ik nóg belangrijker vind: je deed dit allemaal met respect en je behandelde me als een normaal mens.
En zo zorgde je ervoor dat ik steeds minder angstig werd voor alles wat maar op de weg loopt, fietst of rijdt.
Door jou ben ik autorijden gewoon leuk gaan vinden. Ik maak grapjes en durf zelfs naar mensen en gebouwen te kijken terwijl ik rijd!
En wie had gedacht dat je me afgelopen week zou zeggen dat ik het zo goed doe dat ik misschien heel binnenkort mag afrijden?

Ik zeg: ik een rijbewijs, jij een standbeeld.

Super bedankt!
Gis

Judith Schreef:

Als je tegen mensen zegt dat je niet over de snelweg durft te rijden, zeggen zij die het wel durven meteen dat een 80 weg veel gevaarlijker is.
‘Op een 80 weg gebeuren veel meer ongelukken’, of ‘je hebt toch je rijbewijs, dan kan je toch op de snelweg rijden’.
Nou ja, ik niet dus. Ik had in 10 lessen bij de ANWB mijn rijbewijs gehaald en was twee keer de snelweg op en af geweest.
Mijn man rijdt graag auto, ik niet, én ik heb een levendige fantasie.
Ik was bang dat ik midden op de snelweg, naast een vrachtwagen mijn handen in de lucht zou gooien en zag me dan over de kop over de vangrail gaan…
Omdat wij geregeld naar het buitenland gaan met de auto, en mijn vriendinnen op snelweg-afstand wonen, werd het toch een vervelend probleem.
Dus, 15 jaar na het halen van mijn rijbewijs, zag ik dat rijschool Salland ‘gespecialiseerd’ is in angst en maakte ik een afspraak.
John heeft de angst weg gekregen door te zorgen dat ik me veilig en zeker voelde op de snelweg. Dat ik zelf mijn eigen veiligheid creëer.
Ik was altijd veel te veel bezig met de weggebruikers om me heen.
Uiteindelijk heb je zelf controle over de auto en waar op de weg je het meest veilig bent, en daardoor voelt.
Uiteindelijk had ik maar een heel klein zetje nodig om weer alleen te durven rijden, en het geeft een hoop vrijheid!
John, bedankt voor de praktische tips en het meedenken. En natuurlijk dat ik in die mooie BMW mocht rijden….

Olga schreef:
Ik ben geslaagd!
John,  zeer bedankt voor de lessen!
Wat zijn jullie toch geweldige instructeurs en gezellige mensen!
Ik ben heel trots dat ik jullie leerling was. Heel veel succes met jullie werk!
Ik zal jullie missen. fijn dat je niet hebt opgegeven 😉

Groetjes, Olga

Leerling wil geen naamsvermelding maar schreef

Beste lezer,

Na het behalen van mijn rijbewijs bleef ik het gevoel houden dat ik het autorijden niet onder de knie had en dus niet veilig de weg op kon. Het autorijden bezorgde mij daardoor zoveel spanning, dat ik het ging vermijden en na verloop van tijd helemaal niet meer acht het stuur durfde te gaan zitten. Dit was in het dagelijks leven echter vaak onhandig en ik voelde mij niet vrij om te gaan en staan waar ik wilde. Begin dit jaar, bijna 5 jaar na het behalen van mijn rijbewijs, heb ik daarom de knoop doorgehakt en ben ik op zoek gegaan naar een rijschool die gespecialiseerd is in het geven van rijles aan mensen met faalangst. Het laatste wat ik kon gebruiken was een rijleraar die zijn stem zou verheffen of ongeduldig zou zijn, dan zou ik meteen weer afhaken. Al snel kwam ik terecht bij rijschool Salland. John gaf mij meteen het gevoel dat het kon gaan lukken en het was mij duidelijk dat hij bekend is met soortgelijke situaties. Tijdens de lessen heeft John er veel aandacht aan besteed mij zo te leren rijden, dat ik mij rustig voel in de auto. In het begin vond ik de lessen erg zwaar, maar na een tijdje merkte ik verbetering en begon ik er ook echt in te geloven dat ik het autorijden weer op kon pakken. Inmiddels ben ik klaar met lessen en bouw ik het autorijden - op advies van John - rustig op. Ik vind autorijden nog steeds heel spannend, maar merk wel dat het minder eng wordt, en soms zelfs een beetje leuk, naarmate ik het vaker doe.
John, heel erg bedankt

Barbara schreef:

Beste rijschool,

Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik angst op de snelweg.
Ik raakte compleet in paniek en durfde niet meer verder te rijden op de snelweg.
Twee jaar lang heb ik zelf geprobeerd om weer de snelweg op te gaan, ik wilde niet toegeven dat ik hulp nodig had.
Na twee jaar heb ik toch maar Rijschool Salland gemaild om rijlessen te nemen. 

Tegen het advies in wilde ik bij de eerste les gelijk de snelweg op, dan hebben we dat maar gehad.
Wat zich resulteerde in een paniekaanval, stoppen op de vluchtstrook en zelf niet meer verder rijden.
De lessen erop heb ik geleerd van John dat ik wat milder voor mezelf mag zijn en de eisen niet zo hoog hoeven zijn.
In rustige stapjes zijn we de ritjes op de snelweg gaan uitbreiden.
John wist goed aan te voelen wanneer hij mij wat meer kon pushen of juist even op ‘de rem moest trappen’.
Tijdens het rijden kreeg ik meer vertrouwen in het rijden en werd de angst minder.
Nu rij ik drie keer per week op de snelweg. De angst is nog niet weg, maar wordt wel steeds minder.

Bedankt John voor al je hulp. Groet, Barbara

 

 

Copyright rijschool Salland!