Menu Sluiten

Wat zijn de wet.regels?

Welke regels zijn gelden er voor het motorrijbewijs?

Welk rijbewijs je kan behalen is veelal afhankelijk van je leeftijd.  Hieronder vindt u een overzicht van de rijbewijzen die u bij rijschool Salland kunt behalen.

Categorie A2 (middelzware motor <35 kW)

Vanaf je 20e jaar mag je rechtstreeks A2 examen doen. Heb je al een A1 rijbewijs(minimaal 2 jaar) hoef je alleen praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

Categorie A (aanvullend zware motor >50kW)

Minimaal 2 jaar na het behalen van A2 mag je doorstromen naar categorie A.  Ook dan hoef je alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

Categorie A (rechtstreeks zware motor >50kW )

Ben je 24 of ouder? Dan mag je direct examen A doen (motor met onbeperkt vermogen)! Je moet hiervoor een theorie examen en 2 praktijkexamens afleggen bij het CBR.  Met het A rijbewijs mag je op motoren rijden met een onbeperkt vermogen. (dus ook alle lichtere categorieën)

Categorie A code 80

Vanaf je 21e jaar mag je rechtstreeks A examen doen. Je krijgt dan een A rijbewijs met code 80. Je mag op een A1- A2-motor rijden en op een driewielig motorvoertuig met onbeperkt vermogen.

Na twee jaar kun je een nieuw rijbewijs aanvragen, dan vervalt code 80 en heb je dus een normaal A rijbewijs. Je mag vanaf dan motor rijden met een onbeperkt vermogen.

Mag ik eigenlijk wel motorrijden? (Gezondheid)

U bent verplicht om bij het CBR een gezondheidsverklaring in te vullen.
Dit is eigenlijk een gezondheidsverklaring die naar waarheid moet worden ingevuld.
Dit kan best wel eens even lastig zijn want als blijkt dat er daadwerkelijk iets aan de hand is dan loopt u risico het rijbewijs kwijt te raken.
Het niet naar waarheid invullen en/of verzwijgen van belangrijke details kan ernstige gevolgen voor u hebben.
Om deze reden hebben wij voor u een link gemaakt naar de gezondheidsverklaring van het CBR met o.a. uitleg
van bepaalde gezondheidsproblemen en/of symptomen die problemen met rijden kunnen veroorzaken

U kunt zich rustig opgeven voor rijlessen maar kijk hier wel even goed naar en vul deze voor dat u echt gaat rijlessen gelijk even in.
Mocht u namelijk wel iets hebben dan doet u er verstandig aan eerst dit na te vragen bij een arts of schriftelijk bij het CBR .
Eerst met de rijlessen beginnen en het daarna gaan uitzoeken is dus niet verstandig.
Veel rijscholen vragen hier niet naar, maar bedenk als zij al het lesgeld hebben geïncasseerd en u blijkt toch iets te hebben dan
kan het maar zo zijn dat al uw rijlessen voor niets zijn geweest en dat is dan erg jammer.
Wilt u met motorrijles gaan beginnen en voorziet u hier problemen? dan doet u er verstandig aan om hierover vooraf advies in te winnen.