Menu Sluiten

Motorrijles Deventer

De beste keuze die u kunt maken is bij een BOVAG rijschool Motorrijles te nemen.
Duidelijkheid, veiligheid en zekerheid zijn namelijk hele belangrijke factoren tijdens de motorrijlessen en daar staat de BOVAG garant voor.   Eén van de 2 examens die u als motor leerling moet doen is AVB ( Algemene voertuig beheersing )   We melden het al, duidelijkheid is voor u heel belangrijk. Daarom voor u de examen opdrachten bij rijschool Salland netjes hieronder uitgebeeld.

Het onderdeel AVB (Algemene Voertuig Beheersing) bestaat uit 12 onderdelen.  Met deze oefeningen kun je een examinator laten zien dat je de motorfiets op de juiste wijze kunt bedienen en de motorfiets beheerst.   Van deze 12 onderdelen dien je er 7 uit te voeren met het examen.  Vier onderdelen liggen vast en zijn verplicht, deze dien je dus sowieso uit te voeren tijdens het AVB-examen.  Naast deze verplichte onderdelen, kiest de examinator nog eens drie oefeningen uit.

CLUSTER 1

Achteruit parkeren

In deze verplichte oefening loop je aan de rechterzijde van de rijbaan met de motor aan de hand. Daarna parkeer je de motor achteruit in een denkbeeldig parkeervak en zet je de motor op de standaard. Vervolgens haal je de motor weer van de standaard en loop je naar rechts het parkeervak uit.

CLUSTER 2

Langzame slalom

Er geldt geen richtlijn voor de snelheid. Het gebruik van een slippende koppeling is bij deze oefening verplicht. Van belang is verder de combinatie van juiste bediening, langzaam rijden en het behouden van de balans.

Wegrijden uit parkeervak

Bij deze oefening rijd je vanuit stilstand uit een parkeervak weg. Je maakt een haakse bocht en rijdt enkele meters rechtuit. De rijbaanbreedte is drie meter. Het belangrijkste van deze oefening is dat je gecontroleerd een scherpe bocht weet te maken, direct na het wegrijden.

Denkbeeldige acht

Met deze oefening laat je zien dat je een complete (denkbeeldige) acht kunt rijden in een kader. Je rijdt met trekkende motor en houdt daarbij een gelijkmatige snelheid aan. Je mag je voetrem gebruiken en eventueel een slippende koppeling.

Stapvoets rechtdoor rijden

Het is de bedoeling dat je naast de lopende examinator blijft rijden over een afstand van twintig meter. Er wordt gelet op snelheid, balans en een juiste bediening van de motor. Je maakt gebruik van een slippende koppeling. Je voetrem mag je bij deze keuzeoefening ook gebruiken.

CLUSTER 3

Uitwijkoefening

Bij de uitwijkoefening kom je met vijftig kilometer per uur aanrijden door de poort. Vijftien meter na de poort moet je vóór een denkbeeldig muurtje van pylonen naar links uitwijken. Daarna keer je weer terug naar de eigen weghelft.

Snelle slalom

Bij de snelle slalom zijn zes pylonen opgesteld. Deze slalom neem je bij een snelheid van minstens dertig kilometer per uur met trekkende motor. Belangrijk is dat het vloeiend en gelijkmatig gebeurt.

Verstragingsoefening

Bij deze optionele oefening trek je vanuit stilstand op om snel te komen tot een snelheid van 50km/h. Je rijdt dan in tenminste de derde versnelling. Na het tweede poortje rem je af tot 30 kilometer per uur en schakel je minimaal één versnelling terug. Daarna rijd je met deze snelheid een slalom om drie pylonen die acht meter uit elkaar staan.

CLUSTER 4

Noodstop

Je rijdt minimaal vijftig kilometer per uur. Na het poortje rem je maximaal om zo snel mogelijk tot stilstand te komen. Natuurlijk verlies je de controle over de motor niet.

Precisiestop

Bij de precisiestop gaat het erom dat je op een bepaald punt stilstaat. Je rijdt eerst vijftig kilometer per uur en remt beheerst als je het eerste poortje van twee pylonen passeert. Daarna moet je de motor zeventien meter verderop tot stilstand brengen.

Stopproef

Het doel van deze oefening is dat je technisch goed remt. Je schakelt kort voordat je stilstaat terug naar de eerste versnelling. Je hebt een korte remweg.